Brzina web stranice – 11 načina kako ubrzati web

Brzina web stranice? Zašto biste trebali ubrzati WordPress?
Postoji mnogo razloga zbog kojih zvone za uzbunu, a neki od njih mogu čak izazvati veliku zabrinutost za vas:

Pretraživači (kao što je Google) rangiraju web stranice s vremenom brzog učitavanja višim od onih koje se sporo učitavaju. Dakle, ako želite poboljšati svoju poziciju u SERP-ovima, poboljšanje performansi vaše WordPress stranice trebao bi biti jedan od vaših prioriteta.
Istraživanja su pokazala da brzina učitavanja sajta duža od 2 sekunde obično dovodi do toga da oko 47 procenata posetilaca odbije sa web stranice. Dakle, da biste zadržali interes oko polovine vaših posjetitelja, trebali biste ubrzati svoj WordPress.
Online kupci su najnestrpljiviji; očekuju da će se stranica učitati u roku od jedne sekunde. Dakle, ako imate e-trgovinu na WordPress-u, bolje je da se pripremite za velika poboljšanja kako bi vaše poslovanje moglo biti profitabilnije.
Kako testirati vrijeme učitavanja vaše web stranice?
Prvo morate analizirati trenutno vrijeme učitavanja vaše web stranice. Imajte na umu da se ova brzina može razlikovati od stranice do stranice, jer ovisi o različitim faktorima, a to su:

 • veličina te određene stranice,
 • koliko zahtjeva generiše,
 • da li je keš memorija očišćena ili ne,
 • i na kraju, kakav se sadržaj (statičan ili dinamičan) hostuje.

Početna stranica web stranice se obično koristi kao mjerilo za testiranje vremena učitavanja. Kako bi se provjerila brzina web stranice, sljedeća tri alata se intenzivno koriste na webu:

U redu, vrijeme je da počnemo razgovarati o poslu!

brzina web stranice

Brzina web stranice – savjeti i trikovi

 1. Odaberite boljeg web hosting provajdera
  Glavni faktor koji utječe na brzinu web stranice je hosting vaše WordPress web stranice. Možda se čini kao dobra ideja da svoju novu web stranicu ugostite na dijeljenom hosting provajderu koji nudi “neograničeni” propusni opseg, prostor, e-poštu, domene i još mnogo toga. Međutim, stvar koju obično propuštamo u vezi sa ovom ponudom je da okruženja dijeljenog hostinga ne pružaju dobro vrijeme učitavanja u vršnim satima prometa, a većina ne pruža 99 posto vremena neprekidnog rada u bilo kojem mjesecu.

Zajednički hosting obično daje lošije performanse jer dijelite isti prostor na serveru s bezbroj drugih web stranica i ne može se reći koliko resursa drugi koriste. Osim toga, ne znate tačno koliko su dobro optimizirani serveri.

Srećom, industrija web hostinga je napredovala sa tehnologijom, a cijene provajdera hostinga u oblaku su s vremenom opadale. U današnje vrijeme možete kupiti namjenske servere u oblaku od SiteGround, DigitalOcean, Amazon Web Services, pa čak i Google Compute Engine po nominalnoj cijeni. Međutim, postavljanje tih servera može biti zastrašujući zadatak jer se od vas traži da postavite servere od nule. Postoje provajderi web hostinga kao što je Cloudways (gdje ja radim) koji čine zadatak postavljanja optimiziranih cloud servera jednostavnim kao klik i pokretanje.

 1. Koristite laganu WordPress temu / okvir
  WordPress teme sa puno dinamičkih elemenata, klizača, widgeta, društvenih ikona i mnogo više sjajnih elemenata su izuzetno privlačne oku. Ali zapamtite ovo: ako imaju previše elemenata i veće veličine stranica, onda će sigurno uzrokovati da vaš web server pretrpi udarac.

Najbolja opcija ovdje je korištenje laganih tema. Jedno rješenje je odabrati jednu od zadanih WordPress tema. Drugi je da isprobate nešto poput Nevea, koje su napravili isti ljudi koji stoje iza CodeinWP-a.

 1. Smanjite veličinu slika
  Slike su glavni faktori koji doprinose povećanju veličine date web stranice. Trik je u smanjenju veličine slika bez ugrožavanja kvaliteta.

Ako ručno optimizirate slike pomoću proširenja Chrome PageSpeed ​​Insights ili Photoshopa ili bilo kojeg drugog alata, proces će potrajati dugo. Srećom, dostupni su dodaci za gotovo sve što vam padne na pamet, uključujući optimizaciju slike. One koje vrijedi spomenuti su:


Korištenje bilo kojeg od gore navedenih dodataka na vašoj WordPress stranici drastično će smanjiti veličinu slike, čime ćete poboljšati brzinu vaše web stranice.

 1. Umanjite JS i CSS datoteke
  Ako svoju web stranicu pokrenete putem Google PageSpeed ​​Insights alata, vjerovatno ćete biti obaviješteni o smanjenju veličine vaših CSS i JS datoteka. To znači da smanjenjem broja CSS i JS poziva i veličine tih datoteka, možete poboljšati brzinu učitavanja stranice.

Također, ako znate kako se snalazite u WordPress temama, možete proučiti vodiče koje pruža Google i napraviti neke ručne popravke. Ako ne, onda postoje dodaci koji će vam pomoći da postignete ovaj cilj; najpopularniji je Autoptimize koji može pomoći u optimizaciji CSS-a, JS-a, pa čak i HTML-a vaše WordPress web stranice.

 1. Koristite napredne mehanizme za keširanje sa dodatkom za keširanje
  WordPress dodaci za keširanje (npr. W3 Total Cache) postoje već duže vrijeme, čineći složene zadatke dodavanja pravila keširanja elementima vaše web stranice lakšim. Kombinacija takvih dodataka s naprednim mehanizmima keširanja kao što je Varnish mogla bi vam pomoći da poboljšate brzinu učitavanja vaše web stranice i na kraju značajno ubrzate WordPress.
 2. Omogućite GZIP kompresiju
  Kompresovanje datoteka na vašem lokalnom računaru može uštedjeti mnogo prostora na disku. Slično, za web možemo koristiti GZIP kompresiju. Ovaj manevar će dramatično smanjiti upotrebu propusnog opsega i vrijeme potrebno za pristup vašoj web stranici. GZIP komprimira različite datoteke tako da svaki put kada posjetitelj pokuša pristupiti vašoj web stranici; njihov pretraživač će prvo morati da raspakira web stranicu. Ovaj proces smanjuje upotrebu propusnog opsega u značajnoj mjeri.
 3. Očistite WordPress bazu podataka
  Optimizacija baze podataka, što znači brisanje neželjenih podataka iz vaše baze podataka, će zadržati njenu veličinu na minimumu i također pomaže u smanjenju veličine vaših sigurnosnih kopija. Također je potrebno izbrisati neželjene komentare, lažne korisnike, stare nacrte vašeg sadržaja i možda čak i neželjene dodatke kao i teme. Sve ovo će smanjiti veličinu vaših baza podataka i web datoteka, a samim tim i ubrzati WordPress – vaš WordPress.
 4. Deaktivirajte ili deinstalirajte dodatke
  Održavanje neželjenih dodataka na vašim WordPress web stranicama će dodati ogromnu količinu smeća vašim web datotekama. Štaviše, to će također povećati veličinu vaše sigurnosne kopije i staviti ogromnu količinu opterećenja na resurse vašeg servera dok se generiraju datoteke sigurnosne kopije. Bolje je da se riješite dodataka koje ne koristite i potražite alternativne metode za korištenje usluga trećih strana za automatizaciju ili zakazivanje zadataka (poput dijeljenja vaših najnovijih postova na društvenim medijima). IFTTT ili Zapier su dvije web usluge koje pomažu u automatizaciji takvih zadataka i smanjuju opterećenje vaše web stranice i serverskih resursa.
 5. Smanjite eksterne skripte na minimum
  Upotreba vanjskih skripti na vašim web stranicama dodaje veliki dio podataka vašem ukupnom vremenu učitavanja. Stoga je najbolje koristiti mali broj skripti, uključujući samo osnovne stvari kao što su alati za praćenje (kao što je Google Analytics) ili sistemi za komentarisanje (kao što je Disqus).
 6. Onemogućite pingbackove i trackbackove
  Pingback i trackbacks su dvije osnovne komponente WordPressa koje vas upozoravaju kad god vaš blog ili stranica primi link. Možda zvuči korisno, ali imate i stvari kao što su Google Webmaster Tools i druge usluge za provjeru veza na vašoj web stranici.
brzina web stranice

Održavanje pingback-a i trackback-a također može dovesti do nepoželjnog opterećenja resursima vašeg servera. To je zato što kad god bilo ko pokuša da se poveže sa vašom veb lokacijom, ona generiše zahteve iz WordPress-a napred i nazad. Ova funkcionalnost se također naširoko zloupotrebljava kada ciljate web stranicu sa DDoS napadima.

Sve to možete isključiti u WP-Admin Postavke Diskusija. Samo poništite odabir “Dozvoli obavještenja o vezama s drugih blogova (pingbacks i trackbacks)”. Ovo će vam pomoći da još malo ubrzate WordPress.

Potrebna Vam je izrada web stranice, posjetite nas ovdje.