Šta je Black Hat SEO?

Black hat SEO odnosi se na skup postupaka koji se koriste za povećanje ranga web-mjesta ili stranice u tražilicama sredstvima koja krše uvjete usluge tražilice. Izraz “crni šešir” nastao je u zapadnjačkim filmovima kako bi se razlikovali “loši momci” od “dobrih dečki”, koji su nosili bijele šešire (vidi white hat SEO). Nedavno se sve češće koristi za opisivanje računalnih hakera, kreatora virusa i onih koji izvode neetične radnje s računalima.

Ključno je shvatiti da implementacija Black Hat SEO taktike i strategije može dovesti do toga da vaša stranica bude zabranjena na tražilicama, isključujući vas iz izvora broj jedan referalnog prometa na Internetu. Svi SEO-ovi trebaju pravilno razumjeti Black Hat SEO i njegove posljedice.

Šta je Black Hat SEO?

Black Hat SEO se najčešće definira kao neodobrena praksa koja bi ipak mogla povećati rang stranice na stranici s rezultatima tražilice (SERP). Te su prakse protivne uvjetima pružanja usluge tražilice i mogu rezultirati zabranom web-mjesta s tražilice i suradničkih stranica. Popis taktika i strategija koje koriste SEO praktičari s crnim šeširom otvoreno je osuđen u Googleovim Smjernicama za webmastere i Bingovim Smjernicama za webmastere.

“Dodaje li posao koji obavljam korisniku vrijednost ili to radim samo da bi ga tražilice vidjele?” lakmus je test hoće li SEO taktika biti u suprotnosti sa smjernicama za webmastere tražilice.

Zabranjena Black Hat SEO taktika

Sljedeće SEO taktike smatraju se crnim šeširom i ne bi ih se uopće trebale primjenjivati ako želite ostati iznad daske s Googleom i drugim tražilicama:

 • Skriveni tekst ili baclinkovi
 • Prijava konkurenta (ili negativnog SEO-a)
 • Prikrivena preusmjeravanja
 • Mreže za objavljivanje guest postova
 • Manipulacija vezama (uključujući kupnju backlinkova)
 • Predenje članka
 • gomilanje ključnih reči (stuffing),
 • ulazne strane (doorway pages),
 • dodavanje ključnih reči koje su nevezane za sadržaj stranice
 • page swapping (kompletna izmena stranice sajta nakon što je rangirana dobro od strane pretraživača…)
 • Stranice sa zlonamjernim ponašanjem, poput krađe identiteta, virusa, trojanaca i drugog zlonamjernog softvera

Zašto biste trebali izbjegavati Black Hat SEO?

Black Hat SEO taktika može dovesti do zabrane odnosno banovanja vaše web stranice na Googleu i drugim tražilicama.

Iako može doći do nekog kratkoročnog uspjeha kroz povećanje prometa na vašoj web stranici, Googleove kazne postaju sve sofisticiranije i mogu imati razorne učinke na vaše rangiranje i promet. Sa stotinama milijuna korisnika koji dnevno pretražuju Google, možete li si doista priuštiti deindeksiranje?

Black Hat

Jesu li Black Hat SEO tehnike za vas?

Ovisi: Pokušavate li izgraditi dugotrajan posao?

Ako je vaš odgovor potvrdan, trebali biste izbjegavati Black Hat SEO pod svaku cijenu. Umjesto toga, trebali biste potražiti alternativne načine poboljšanja svog rangiranja u tražilicama.

Evo kako:

Pogledajte naše ostale priče o osnovama SEO-a. Naučit ćete sve što trebate znati o tehnikama optimizacije tražilica koje će privući promet i neće kršiti smjernice tražilica.
Slijedite naše SEO taktike. Nećete se opteretiti – mi to lako pripremamo.
Analizirajte web stranicu kod nas besplatno.

Kada se koristi Black Hat SEO?

Black hat SEO koriste najčešće oni koji ciljaju na brzu finansijsku zaradu preko svog web sajta i ne žele da im taj sajt čini dugoročnu investiciju. Posledica korišćenja ovog načina optimizacije web sajta može biti potpuna blokada i zabrana od strane pretraživača, čega su svesni oni koji ove tehnike primenjuju, ali s obzirom da su se fokusirali na model veoma brze zarade, spremni su na ovaj rizik.

Black hat SEO se takođe naziva i nemoralni SEO ili spamdexing.

Black hat SEO je u potpunoj suprotnosti sa tehnikom White Hat SEO.