Cijena izrade web stranice u BiH

Cijena izrade web stranice u BiH, kolika je? Sve zavisi koliko je poslao uključeno. Konkretno, dva faktora određuju koliko je posla potrebno za veličinu i složenost vaše stranice.

To znači da će lijepa, profesionalna informativna stranica od 15 stranica sa standardnim prilagođavanjima koštati manje od visoko prilagođene stranice od 50 stranica sa svim funkcijama.

Cijene koje se kreću na tržištu za kvalitetnu, modernu i funkcionalnu web stranicu kreću se od 700KM. U konvertibilnim markama, trošak izrade web stranice za malo preduzeće može biti manji od 1.000 KM ili veći od 10.000 KM. Ovo je odličan raspon cijena. Pa hajde da raščlanimo stvari kako bismo dobili pravu procjenu koliko će vas koštati dizajn i razvoj vaše web stranice.

Cijena izrade web stranice u BiH u 2022

Cijena izrade web stranice za kompanije u Bosni Hercegovini

Ako razmišljate o izradi web stranice, sigurno ste se našli u situaciji da vam nije jasno zašto su troškovi izrade web stranice za preduzeća toliko različiti. Ako ste poslali upit na pet e-mail adresa, sigurno ste dobili odgovor u rasponu cijena od 150 KM do 5.000 KM.

Šta je dovelo do ovoga?
Za jasnu sliku dovoljno je ukucati termin kurs web dizajna na Google i vidjeti rezultate.
– Kurs web dizajna za samo 150KM
– Photoshop i web dizajn samo 299KM trajanje 15 dana
– Naučite kako napraviti web stranicu za samo 99KM

I tako osoba koja je do jučer bila automehaničar za manje od 24 sata postaje “certificirani” web dizajner koji je spreman napraviti cijeli web sajt za 300KM i tako vratiti sav novac koji je uložio u svoje “školovanje” i svoj razvoj. Ako se radi o natprosječno talentovanom automehaničaru, pardon web dizajneru, kvalitetom njegovog rada ne može biti ni blizu takozvane moderne web stranice.

Drugi problem koji je doveo do toga je činjenica da većina kompanija ne zna šta kupuje kada daju novac za web stranicu. Na ovaj način automehaničar, pardon web dizajner, direktoru kompanije predstavlja svoj rad kao da je nešto sa druge planete. Kupci koji su nam došli nakon rada sa automehaničarom, izvinite web dizajnere da im naprave novu web stranicu, predstavili su nam nevjerovatnu ponudu i objašnjenja koja su od njih dobili.

Prilagođena web stranica je ona koja ima više od 40 dodataka (WordPress CMS)
Potrebno je 15 sekundi da se web lokacija učita sa 40 dodataka, tako da dalje objašnjenje nije potrebno. Promjena boje konačne teme i novih polja menija je prilagođena stranica Zamjena ovih stavki traje oko 5 minuta.

Mi Vam nudimo modernu i kvalitetnu i najpovoljniju izradu web stranice, provjerite naše usluge ovdje.

Treći problem su zamišljene digitalne agencije koje se na prvi pogled ponašaju kao prava agencija, imaju matični broj, imaju sjedište, izdaju račun dok detaljnije ne pogledate i vidite da se radi o zanatskoj firmi registrovanoj kod kuće kao dopunska djelatnost. . Dakle, radite sa poštarom koji se predstavlja kao tim, ali on u stvarnosti ima redovan posao od 8 do 16 sati, a onda se od 17 do 22 sata pretvara da je agencija za web dizajn. Uz redovna primanja u državnoj službi i bez mjesečnih obaveza prema radnicima i državi, isti poštar može napraviti web stranicu za 300 KM. U tom slučaju, osuđeni ste da svu komunikaciju s njim vodite od 17 do 22 sata, radite poslovne analize i kreirate planove za web stranicu isključivo e-mailom ili u kafićima nakon 17 sati, što ne daje rezultate. Osim toga, potrebno je zamoliti nekog drugog da optimizira vaše fotografije za web stranicu, jer od poštara dobijete grafički dizajn u boji.

Web stranica je nešto u čemu nema mjesta za uštedu jer je to zapravo investicija koja bi se trebala isplatiti i donijeti 100 puta više.

Cijene koje se kreću na tržištu za kvalitetnu, modernu, dobru i funkcionalnu web stranicu kreću se od 600KM pa sve do 2000+ KM što je solidna cijena ako želite da predstavite svoju firmu, kompaniju, brend na što bolji i kreativniji način.

Cijena izrade web stranice u BiH u 2022

Cijene izrade web stranice zavise od količine posla

Uporedimo izradu web stranice sa nekretninama.

Za svoj dom možete odabrati prostranu kuću sa velikom okućnicom, dvorištem, garažom, velikim prilazom, te parkingom ispred kuće. U takvoj kući, kada je sagradite, možete živjeti cijeli život i čekati penziju u njoj. S druge strane, možete živjeti u šatoru, gotovo bez udobnosti, a taj šator teško da bi izdržao više od godinu dana. Samo pokušajte zamisliti kako je to provesti zimu u šatoru.

Ako pogledamo finansijsku stranu, kupovina šatora je mnogo jeftinija, a i brže se gradi. Niste vezani skupim kreditom, a možete ga čak i lako pomjeriti. Kuća, s druge strane, ima mnogo veću cijenu, ali i mnogo veći kvalitet života. Isto je i sa web dizajnom. Kod izrade web stranice za apartmane svaki detalj može igrati ključnu ulogu. Konkurencija je jako velika i kada šaljete upit za cijenu izrade web stranice za apartmane, svako uz ponudu zatražite i primjere radova koje je taj web dizajner radio.

Ako ste izradu web stranice platili jeftino, onda je uglavnom i konačan proizvod nekvalitetan. Pod nekvalitetan prvenstveno mislim da je SEO optimizacija loša, da ne radi na mobitelima, da je često nedostupna itd.

Cijena izrade web stranice u WordPressu?

U sljedećoj infografiki pokušao sam opisati proces kreiranja jednostavne WordPress web stranice. Konačna cijena ovisi o satnici web dizajnera. Može biti 10 € ili čak 50 €. Kompanije za web dizajn koje su nove na tržištu često imaju niže cijene jer još nemaju toliko klijenata i uzimaju sve projekte koje dobiju.

Kompanije za web dizajn koje su duže na tržištu obično imaju veće satnice jer su produktivnije i njihovi stručnjaci mogu brže obaviti posao. Također, zahvaljujući svom iskustvu, od samog početka brinu o sigurnosti i performansama. Krajnji kupac zapravo plaća za iskustvo koje su web dizajneri stekli godinama.

Neki generalizirani koraci u kreiranju web stranice bi bili:

 • Ugovor o detaljima web stranice
 • Web dizajn i programiranje
 • Instalacija i podešavanje CMS sistema
 • Osiguravanje sigurnosti web stranice
 • Ugradnja i podešavanje potrebne opreme
 • Izrada strukture i navigacije web stranice
 • Unos sadržaja web stranice
 • Instalacija i povezivanje sa analitičkim i email sistemima
 • Optimizacija vaše web stranice za brzinu
 • Završno podešavanje i puštanje online
 • Ovisno o znanju, iskustvu i količini potrebnog posla, svaki web dizajner će potrošiti različitu količinu vremena za izradu web stranice.

Neko približno vrijeme za manje web stranice bi bilo oko 15 radnih sati.

cijena izrade web stranice i web hosting

Ne zaboravite i cijenu hostinga i održavanja web stranice

Svaka web stranica zahtjeva redovito održavanje (kao i kuća). Danas su gotovo sve web stranice dinamičke, i rijetko koja web stranica je statična da se na njoj ne objavljuju vijesti, nove usluge i slično. Održavanje web stranice podrazumijeva redovito ažuriranje sustava, dodataka te ažuriranje sadržaja. U praksi klijent šalje materijale web dizajneru, i onda on objavljuje novi sadržaj. Ako ne održavate web stranice s vremenom vam ona samo propada, i bude zastarjela.

Cijena održavanje web stranice ovisi o angažiranosti i količini posla koju web dizajner ima. To je uglavnom od par sati mjesečno do par sati dnevno. Kod većih webshopova se često dodatno zapošljavaju ljudi koji rade samo na održavaju webshopa i ažuriranju sadržaja.

Praksa koja mi se do sada pokazala je da većinu web stranica ažuriram jednom mjesečno, a što se tiče objave dodatnog sadržaja – to po potrebi. Tako da u prosjeku svaku web stranicu održavam cca 2 sata mjesečno. Ako je u pitanju webshop, onda je održavanje 2 sata tjedno.

Šta utječe na cijenu izrade web stranice ove godine?

Svake godine izrada web stranica je sve kompleksnija i potrebno je napraviti sve više i više koraka kako bi se završila web stranica. Google stalno radi poboljšavanje svoje tražilice i isto tako bolje rangira web stranice koje imaju sve moderne tehnologije. Danas su tako faktori dobrog rankinga za web stranicu:

 • da ima SSL certifikat,
 • da je prilagođena za mobitele,
 • da je web stranica brza.
 • da je pristupačna

Prije 5 godina ovi faktori nisu toliko utjecali na ranking, a danas su obavezni. Zato je dobro pratiti trendove.

Kontaktirajte nas za više informacija!