Kako se radi SEO optimizacija sajta za pretraživače

seo optimizacija, seo usluge webtim


SEO optimizacija, znate kako to ide. Sve ovo vrijeme provodite u dizajniranju ubojite web stranice, ispunjavajući je odličnim sadržajem i pravite brendiranje. Ali onda lansirate i… cvrčci. Nije nivo saobraćaja kojem ste se nadali. Šta daje? Pa, prijatelji, vjerovatno je vrijeme da skrenete pažnju na SEO optimizaciju sajta.

Prilagođavanje pretraživača vaše web stranice može biti razlika između privlačenja poplave posjetitelja ili prevrtanja. I želimo posjetioce! U ovom postu ćemo proći kroz osnove optimizacije na stranici i izvan stranice kako biste mogli dobiti rangiranje vaše stranice.

Razgovarat ćemo o istraživanju ključnih riječi, meta tagovima, povratnim vezama i još mnogo toga. Zato se pričvrstite, pripremite svoju notepad i neka se vaša web lokacija nađe na vrhu tih rezultata pretraživanja!

Šta je SEO optimizacija web sajta?

seo optimizacija, seo usluge webtim

SEO optimizacija web sajta podrazumijeva implementiranje određenih tehnika kako bi se poboljšala pozicija sajta na rezultatima pretrage. Da bi se sajt plasirao što više na listi rezultata pretrage, potrebno je optimizovati sadržaj, strukturu i tehničke elemente sajta.

Najvažniji faktori za optimizaciju web sajta su:

Sadržaj sajta

Sadržaj mora biti originalan, relevantan i informativan. Treba izbjegavati kopiranje teksta sa drugih sajtova i upotrebljavati relevantne ključne riječi.

Meta tagovi

Dobro definisani meta tagovi koji sadrže ključne riječi pomažu pretraživačima da bolje rangiraju vaš sajt.

Dobri meta tagovi su od suštinskog značaja za rangiranje sajta. Treba da sadrže relevantne i precizne ključne riječi koje opisuju vaš sajt, njegovu svrhu i sadržaj. Preporučuje se da koristite sledeće meta tagove:

 • <meta name="description" content="..."> – sadrži kratak opis vašeg sajta koji će se prikazati u rezultatima pretrage
 • <meta name="keywords" content="..."> – navodite ključne riječi odvojene zarezom, maksimalno do 20 ključnih riječi
 • <meta name="author" content="..."> – ime autora sajta
 • <title>tag – naslov stranice koji sadrži ključne riječi

Pored ključnih riječi, meta tagovi treba da sadrže kratak i relevantan opis vašeg sajta koji će potaknuti posetioce da kliknu na vašu vezu u rezultatima pretrage.

Uz dobro odabrane ključne riječi i relevantan opis u meta tagovima, povećaćete šanse da vaš sajt bude bolje rangiran u rezultatima pretrage.

Mapa sajta (sitemap)

Redovno ažurirana mapa sajta pomaže pretraživačima da lakše indeksiraju vaše stranice.

Mapa sajta predstavlja popis svih stranica na vašem sajtu i hijerarhiju tih stranica. Redovno ažuriranje mape sajta omogućava pretraživačima da otkriju nove ili izmijenjene stranice, kao i da razumiju strukturu vašeg sajta.

Koristite mapu sajta kako biste:

 • Pokazali pretraživačima sve stranice na vašem sajtu. Bez mape sajta, pretraživači nisu upoznati sa svim stranicama i možda neće moći da ih indeksiraju.
 • Opisali hijerarhiju stranica na vašem sajtu. Na ovaj način pretraživači mogu bolje razumjeti vaš sadržaj i rangirati stranice.
 • Poboljšali indeksiranje novih i ažuriranih stranica. Redovnim ažuriranjem mape sajta, pretraživači mogu brže otkriti promjene na vašem sajtu.

Stoga je mapa sajta veoma važna alatka za SEO optimizaciju koja će pomoći pretraživačima da bolje razumiju vaš sajt i posjetioci će lakše pronaći ono što traže na vašoj web lokaciji. Pokušajte da redovno ažurirate mapu sajta, barem jednom mjesečno ili češće ako je moguće, kako bi pretraživači uvek imali najnovije informacije o vašem sadržaju.

Brzina učitavanja

Brže učitavanje stranica pozitivno utiče na rangiranje sajta. Optimizujte slike, JS i CSS fajlove.

Kako biste ubrzali učitavanje vašeg sajta, optimizujte slike, JS i CSS fajlove na sledeće načine:

Slikama dodajte atribut width i height kako bi pretraživač unaprijed znao veličinu fajla i mogao rezervisati prostor za njega. Kompresujte slike u formatima poput JPEG ili PNG kako bi bile manje težine. Izbegavajte upotrebu velikih i neoptimizovanih slika.

Spajajte više CSS i JS fajlova u jedan kako bi se smanjio broj zahteva za učitavanje. Postavite CSS fajlove da učitavaju na početku stranice, a JS fajlove na kraju stranice kako bi se ostatak stranice učitao prije nego što se izvršavaju JS skripte.

Koristite CDN (Content Delivery Network) za često korišćene resurse poput Google fontova, jQuery biblioteke i sl. Tako će posetioci sa određenih lokacija moći da pristupe kopijama tih resursa sa bližeg CDN servera i ubrzati vreme učitavanja stranice.

Mobilna optimizacija

seo optimizacija, seo usluge webtim

Sajtovi koji su optimizovani za mobilne uređaje bolje se rangiraju u mobilnim pretragama.

Kako biste optimizovali sajt za mobilne uređaje, preduzmite sledeće korake:

• Koristite fleksibilan dizajn sa relativnom širinom i visinom elemenata kako bi se stranice prilagodile različitim ekranima.

• Optimizujte slike tako da su manje težine i u razmerama koje odgovaraju mobilnim ekranima.

• Kratki tekstovi su bolji za mobilne uređaje. Izbegavajte dugačke pasuse.

• Podesite naslove (H1, H2 itd.) koji su vidljivi u mobilnim pretragama.

• Obezbedite da sve veze i forme rade pravilno na mobilnim uređajima.

• Omogućite korisnicima da koriste jedan klik umesto više doticaja za obavljanje akcija.

• Testirajte sajt na različitim mobilnim uređajima i operativnim sistemima.

• Pratite Google Mobile-first Index kako bi vaš sajt bio dobro rangiran u mobilnim pretragama.

Optimizacija sajta za mobilne uređaje je veoma važna komponenta uspešne SEO strategije koja će obezbediti dobro rangiranje i zadovoljstvo korisnika koji pristupaju vašem sajtu sa mobilnih uređaja.

Ključne riječi

Ključne riječi su riječi ili fraze koje korisnici koriste prilikom pretrage interneta. Optimizacija sadržaja podrazumijeva ubacivanje ključnih riječi na odgovarajućim mjestima u tekstu, naslovima, podnaslovima i oznakama. Važno je da se ključne riječi ubacuju prirodno, bez preterivanja.

seo optimizacija, seo usluge webtim

Kako bismo pronašli prave ključne riječi za naš sajt, potrebno je sprovesti istraživanje tržišta i konkurenata. To podrazumijeva:

 • Analizu postojećih rezultata pretrage za ključne riječi vezane za vašu nišu
 • Istraživanje ključnih riječi koje koriste vaši konkurenti
 • Proveru popularnosti i trendova ključnih riječi tokom vremena
 • Korišćenje alata za istraživanje ključnih riječi poput Google Trends i Ubersuggest

Kada odaberemo ključne riječi, neophodno je da ih ubacimo u naslove i podnaslove članaka, što im daje veću težinu. Takođe treba da budu prisutne u prvih 100 do 150 riječi teksta.

Važno je da se ključne riječi koriste prirodno i u skladu sa temom teksta. Korisnici lako primjećuju preterano forsiranje ključnih riječi, što može negativno uticati na rangiranje sajta.

Optimizacija naslova i podnaslova

Naslovi i podnaslovi moraju biti privlačni i sadržati ključne riječi. Oni su veoma bitni za optimizaciju sajta jer pretraživači najviše pažnje posvećuju upravo naslovima i podnaslovima.

Da biste privukli pažnju pretraživača i potencijalnih posjetilaca, neophodno je da naslovi i podnaslovi budu kreativni i privlačni, ali da u sebi sadrže i ključne riječi vašeg sadržaja. Neki savjeti za optimizaciju naslova i podnaslova su:

 • Koristite ključne riječi na početku naslova. Tako će one biti najvidljivije pretraživačima.
 • Napravite kratke i jednostavne naslove od najviše 60 do 70 karaktera sa prostora.
 • Koristite uperljive glagole u futuru koji privlače pažnju, poput ‘Saznajte’, ‘Naučite’, ‘Otkrijte’.
 • Napravite hijerarhiju naslova koristeći naslove nivoa H2, H3 i H4 ispod glavnog naslova stranice.
 • Budite kreativni i eksperimentišite sa različitim stilovima naslova kako biste privukli što više pažnje.
 • Optimizujte podnaslove tako što ćete u njima koristiti ključne riječi koje su sinonimi ili srodne sa ključnim riječima u glavnom naslovu.

Pravljenje dobrih naslova i podnaslova jedan je od ključnih faktora za uspješnu optimizaciju vašeg sajta jer pretraživači najviše vrednuju upravo naslove i podnaslove kao indikator relevantnosti vašeg sadržaja.

Brzina učitavanja i responzivnost za manje uređaje

seo optimizacija, seo usluge webtim

Brzina učitavanja sajta i njegova responzivnost su veoma bitni faktori rangiranja. Sajt treba da se brzo učitava na svim uređajima. Responzivni dizajn podrazumijeva da se sajt prilagođava veličini ekrana uređaja na kojem se pregleda.

Brzo učitavanje i responzivnost stranica imaju veliki uticaj na korisničko iskustvo i na to koliko će pretraživači cijeniti vaš sajt. Stranice koje se sporo učitavaju i nisu prilagođene različitim uređajima obično dobijaju lošije rangiranje. Neki savjeti za poboljšanje ovih faktora su:

 • Optimizujte slike tako što ćete ih kompresovati u JPEG ili PNG format sa optimalnim kvalitetom i veličinom. Izbjegavajte velike, nekompresovane fotografije.
 • Učitavajte slike tek kada postanu vidljive na stranici kako bi se inicijalno učitavanje ubrzalo.
 • Minifikujte i objedinite CSS, JavaScript i HTML fajlove kako bi se smanjila njihova veličina.
 • Koristite CDN (Content Delivery Network) da biste ubrzali učitavanje fajlova sa interneta.
 • Pratite vrijeme učitavanja stranica i vrijeme odziva na mobilnim uređajima kako biste utvrdili da li vam je sajt dovoljno brz i responzivan.
 • Primijenite responsive web dizajn koji podrazumijeva fleksibilnu grudvnu širinu, slike sa maksimalnom širinom i podesivu veličinu teksta na različitim uređajima.

Linkovanje – interni i vanjski linkovi (backlinks)

Linkovanje unutar sajta, kao i linkovi sa drugih autoritativnih sajtova su važan faktor optimizacije. Unutrašnji linkovi povezuju stranice i sadržaj unutar sajta, dok spoljašnji linkovi upućuju sajtove drugih izdavača ka vašem sajtu. Linkovi su jedan od glavnih faktora rangiranja u pretraživačima, pa je važno da primenite neke prakse dobrog linkovanja.

Unutrašnje linkovanje bi trebalo da osigura da sve stranice unutar sajta budu međusobno povezane i dostupne pretraživačima. Izbjegavajte velike dijelove sadržaja koji nisu povezani linkovima. Fokusirajte se na linkovanje ključnih riječi koje se ponavljaju na više stranica unutar sajta. Na taj način će pretraživači prepoznati da je taj ključni pojam važan za vaš sadržaj.

Također je poželjno linkovati stranice u okviru teksta kao i u naslovima i podnaslovima. Spoljašnje linkove treba koristiti umereno i usmjeriti ka autoritativnim i relevantnim sajtovima koji mogu povećati kvalitet vašeg sadržaja. Izbegavajte linkove ka neautoritativnim sajtovima ili sajtovima koji nude sličan sadržaj.

Praćenje unutrašnjih i spoljašnjih linkova ka vašem sajtu je također važno kako biste otkrili potencijalne probleme ili prilike za poboljšanje linkovanja.

Važnost SEO-a za vašu web stranicu

Poboljšano pozicioniranje na tražilicama

SEO vam omogućuje da se vaša web stranica pozicionira bolje na rezultatima pretrage. Što bolje optimizirate svoju stranicu, to će više korisnika moći pronaći vaš sadržaj. SEO vam omogućuje da se natječete sa konkurencijom za vrijedne pozicije na vrhu rezultata pretraživanja.

Na taj način ćete prilagoditi svoju stranicu načinu na koji korisnici traže informacije o vašoj niši. Što više korisnika pronađe vašu stranicu, veća je šansa da će postati vaši posjetitelji i kupci. SEO je važan za bilo koju web stranicu koja želi da privuče posjetitelje i kupce putem organske pretrage. Optimizacija za pretraživače je proces koji traje, tako da je važno da stalno unapređujete svoj sajt kako biste zadovoljili promjene u algoritmu pretraživača i trendove u načinu na koji korisnici traže informacije.

Kako biste optimizirali vašu stranicu za pretraživače, fokusirajte se na sljedeće: kvalitetan sadržaj koji rješava potrebe korisnika, naslove i podnaslove koji sadrže ključne riječi, unutrašnje linkovanje, odgovarajuće meta tagove i opise, brzinu učitavanja stranice, responzivni dizajn i pribavljanje spoljnjih linkova sa kvalitetnih izvora. Ovo će pomoći da vaša stranica postane autoritet u vašoj niši i da se bolje pozicionira na rezultatima pretrage.

Više prometa i korisnika – organski promet

Bolje pozicioniranje na tražilicama znači više klikova, posjeta i korisnika. SEO vam omogućuje da privučete ciljane korisnike koji su zainteresirani za vaše proizvode ili usluge. Što više ljudi pronađe vašu web stranicu, to će vam promet rasti.

Izgradnja autoriteta – Domain authority i Domain rating

Dobro optimizirana web stranica pomaže u izgradnji autoriteta u vašoj industriji ili niši. Kako se vaša stranica pozicionira bolje, tako će vaš autoritet i ugled rasti u očima korisnika. To vam može omogućiti dodatne poslovne mogućnosti kao što su partnerstva, suradnje i preporuke.

SEO je ključan za uspjeh bilo koje web stranice. Optimiziranjem sadržaja, linkova, meta podataka i ostalih faktora na vašoj stranici, osigurat ćete da vaš sadržaj bude vidljiv i relevantan korisnicima. Iako je SEO dugoročan proces, isplati se ulagati u njega kako biste povećali promet, autoritet i poziciju u industriji.

Kako vaša stranica raste u autoritetu, postaje sve važnije da održavate kvalitetan sadržaj koji odgovara na potrebe svoje ciljne publike. Trebate stalno unapređivati sadržaj kako bi zadovoljili nove trendove u vašoj niši i odgovorili na pitanja koja korisnici postavljaju pretraživačima.

Također, trebate graditi povjerenje sa relevantnim sajtovima u vašoj industriji kako biste pribavili kvalitetne vanjske linkove koji će poboljšati vašu vidljivost i autoritet. Korisnike također trebate poticati da dijele vaš sadržaj na društvenim mrežama i u svojim mrežama, što će pomoći u izgradnji ugleda i reputacije vašeg brenda.

Kada postanete prepoznatljivi autoritet, otvaraju se nove prilike poput dodatnog prometa, viših pozicija u pretrazi, poboljšanja konverzije i partnerstava. Međutim, važno je nastaviti ulagati u razvoj vaše SEO strategije kako biste zadržali svoju poziciju i rast autoriteta. To uključuje stalnu optimizaciju ključnih riječi, meta podataka i sadržaja kako bi vaša stranica zadovoljila promjene u načinu na koji korisnici traže informacije.

seo optimizacija, seo usluge webtim

Domain authority i domain rating

Dobar domain authority i domain rating su ključni za poziciju i autoritet vaše web stranice. Domain authority je mjera koliko je vaše domensko ime autoritet u očima tražilica. Domain rating uzima u obzir druge faktore poput starosti domena, broja vanjskih linkova i kvalitete tih linkova.

Što je viši vaš domain authority i rating, to će vaša stranica biti vidljivija i relevantnija za tražilice. Možete poboljšati ove metrike na nekoliko načina:

 • Izgradite kvalitetan i koristan sadržaj koji će privući vanjske linkove sa visokokvalitetnih sajtova. To će pomoći vašem autoritetu.
 • Stalno ažurirajte i poboljšavajte postojeći sadržaj kako bi ostao relevantan i privlačio nove linkove.
 • Uključite se u industrijske forume i objavite korisne članke na stranicama koje imaju visok autoritet. To će poboljšati vidljivost vašeg domena.
 • Koristite istraživačko novinarstvo i objavite originalne članke koji će privući pažnju drugih sajtova.
 • Budite aktivni na društvenim mrežama relevantnim za vašu nišu. To može pomoći u stvaranju vanjskih linkova i diobama sadržaja.

Najbolje prakse za SEO optimizaciju na stranici

Optimizacija stranice je ključna za dobro pozicioniranje sajta. Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste optimizovali stranicu za pretraživače.

Koristite ključne riječi u naslovima i podnaslovima

Ovo pomaže pretraživačima da bolje razumiju sadržaj stranice i da je rangiraju više za te ključne riječi. Također, koristite sinonime i srodne fraze ključnih riječi kako biste poboljšali pozicioniranje pretrage.

Korišćenje ključnih riječi u naslovima i podnaslovima stranice je jedan od najboljih načina da pomognete pretraživačima da bolje rangiraju tu stranicu. Ne samo da pretraživači bolje razumiju šta stranica govori, već korisnici lakše prepoznaju relevantan sadržaj.

Osim korišćenja ključnih riječi, preporučuje se da:

 • Koristite sinonime i srodne fraze ključnih riječi u različitim dijelovima stranice. To povećava šanse da pretraživač prepozna vaš sadržaj kao relevantan.
 • Optimizujte unutrašnje linkove tako što ćete koristiti ključne riječi u tekstu linka. To podstiče pretraživač da bolje rangira tu stranicu.
 • Održavajte optimizovan sadržaj redovno ažurirajući podnaslove, tekst i unutrašnje linkove. Novi, svjež sadržaj privlači više pažnje pretraživača.
 • Pravilno strukturirajte vaše stranice koristeći odgovarajuću hijerarhiju podnaslova. To pomaže pretraživačima da bolje razumiju strukturu vašeg sadržaja.

Optimizacija ključnih riječi je samo jedan dio šireg napora da se optimizuje stranica za pretraživače, pa je dobro sprovoditi i druge najbolje prakse kao što su optimizacija brzine učitavanja, linkovanja i meta podataka.

Optimizujte URL

URL adresa stranice treba da sadrži ključne riječi. Pretraživači daju veći značaj URL-u prilikom rangiranja, pa je važno da URL odražava sadržaj stranice. Koristite crtice umjesto razmaka i nemojte koristiti specijalne znakove.

URL adresa stranice treba da sadrži ključne riječi. Pretraživači daju veći značaj URL-u prilikom rangiranja, pa je važno da URL odražava sadržaj stranice. Koristite crtice umjesto razmaka i nemojte koristiti specijalne znakove.

Optimizujte URL adrese vaših stranica tako što ćete:

 • Koristiti ključne riječi u URL-u. To će pomoći pretraživačima da bolje identifikuju sadržaj stranice i da je rangiraju više.
 • Izbjegavati specijalne karaktere u URL-u kao što su razmaci, zarezi, zagrade i sl. Upotrebljavajte crtice umjesto razmaka.
 • URL adrese držati kratkim, jasnim i jednostavnim za čitanje. Pretraživači više vole kraće URL adrese.
 • Koristiti riječi u osnovnom obliku, bez prefiksa i sufiksa. To čini URL adrese jednostavnijim i prepoznatljivijim.

Optimizacijom URL adresa na ovaj način pomažete pretraživačima da lakše identifikuju vaš sadržaj, što će doprinijeti boljem pozicioniranju vašeg sajta.

Uključite ključne riječi u prvi paragraf

Prvi paragraf na stranici treba da sadrži ključne riječi. Ovo pomaže pretraživačima da brzo shvate o čemu se radi na stranici. Uključite ključne riječi na početku paragrafa, a zatim ih koristite još nekoliko puta u ostatku teksta.

Ključne riječi u prvom paragrafu stranice bi trebalo da sadrže najvažnije pojmove i termine koji opisuju vaš sadržaj. Preporučuje se da uključite 3 do 5 ključnih riječi u prvih nekoliko rečenica prvog paragrafa. Na primjer:

Ključne riječi u prvom paragrafu stranice bi trebalo da sadrže najvažnije pojmove i termine koji opisuju vaš sadržaj. Preporučuje se da uključite 3 do 5 ključnih riječi u prvih nekoliko rečenica prvog paragrafa. Na primjer:

“Optimizacija sajta za pretraživače kroz pravilnu upotrebu ključnih riječi, optimizaciju URL adresa i naslova stranica je prvi korak ka boljem pozicioniranju i većem prometu.”

Ovo brzo pomaže pretraživačima da shvate da se stranica bavi optimizacijom sajtova za pretraživače. Zatim u nastavku paragrafa možete detaljnije objasniti kako postižete tu optimizaciju. Preporučuje se da nastavite da koristite ključne riječi u prvim paragrafima svake nove sekcije sadržaja kako biste unapredili čitljivost i optimizaciju.

Optimizujte slike

Dajte slikama opisne nazive datoteka i alt tekst koji sadrže ključne riječi. Na taj način pretraživači mogu da indeksiraju slike na stranici, što poboljšava pozicioniranje.

Optimizacija stranice zahtjeva stalnu pažnju i testiranje kako biste vidjeli šta najbolje funkcioniše za vaš sajt. Pratite statistiku pretraživača da biste vidjeli koje stranice dobro rangiraju i koje treba dalje optimizovati.

Tehnički SEO faktori koje treba uzeti u obzir

seo optimizacija, seo usluge webtim

Kada optimizujete svoj sajt za pretraživače, postoji nekoliko tehničkih faktora koje treba uzeti u obzir. Ovi faktori utiču na to kako pretraživači indeksiraju i rangiraju vaš sajt.

Brzina učitavanja stranice

Brzina učitavanja stranice je jedan od najvažnijih faktora za rangiranje. Što je stranica brže učitana, to će biti bolje rangirana. Postoji nekoliko načina da poboljšate brzinu učitavanja stranice:

 • Optimizujte slike. Smanjite veličinu slika, koristite pravilan format slike i uključite atribute alt.
 • Minifikujte CSS i JavaScript. Uklonite nepotrebne znakove iz koda da biste smanjili veličinu datoteka.
 • Koristite keširanje. Keširajte statičke datoteke kako bi se brže učitale.
 • Hostujte sajt na brzom hosting servisu. Birajte hosting koji vam nudi SSD diskove, dovoljno RAM-a i brze procesore.

Optimizacija za mobilne uređaje

Danas većina ljudi pretražuje internet pomoću mobilnih uređaja, tako da je optimizacija sajta za mobilne uređaje ključna. Nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

 • Responzivni dizajn. Koristite flexbox, bootstrap ili neki drugi responsive framework.
 • Brzo učitavanje. Još je važnije za mobilne uređaje.
 • Jednostavno kretanje. Veliki tasteri i tekst, jasna navigacija.
 • AMP. Razmislite o korišćenju AMP verzije svog sajta. Pomaže u bržem učitavanju na mobilnim uređajima.

Bezbednost sajta

Bezbedan sajt je rangiran bolje u pretraživačima. Nekoliko savjeta:

 • Koristite HTTPS protokol. Pretraživači više vole sajtove koji su na HTTPS protokolu.
 • Ažurirajte softver na serveru. Primenite sve najnovije bezbednosne zakrpe radi sprečavanja ranjivosti.
 • Koristite jake lozinke. Imajte jake lozinke za administratorski panel i baze podataka.
 • Izbjegavajte PHP injekcije. Očistite sve ulazne podatke kako bi se sprečile PHP injekcije.

Preporučuje se redovno testiranje penetracije. Radite provere penetracije sajta jednom ili dva puta godišnje da biste pronašli i ispravili ranjivosti bezbednosti.

Bezbednost sajta je prioritet, tako da je važno posvetiti pažnju bezbednosnim mjerama i redovno ih ažurirati kako bi se sprečilo kompromitovanje sajta ili krađa podataka sa njega.

Optimizacija sadržaja za SEO

Kvalitetan i informativan sadržaj

Kako biste optimizirali svoj sadržaj za pretraživače, morate objavljivati kvalitetne i informativne članke. Pišite o temama koje zanimaju vašu ciljnu skupinu i pružite im vrijedne informacije. Ako vaš sadržaj ne pruža nikakvu vrijednost čitateljima, vjerojatno neće biti popularan niti će ga pretraživači smatrati relevantnim.

Popularnost i povjerljivost

Da biste postigli dobar SEO, morate objavljivati sadržaj koji će biti popularan i u koji će ljudi imati povjerenja. Ako vaš sadržaj nije koristan, zanimljiv ili ažuran, vjerojatno neće postići visoku popularnost. S druge strane, ako sadržaj nije vjerodostojan ili se temelji na netočnim informacijama, čitatelji mu neće vjerovati. Oba ova faktora utječu na SEO.

Ažuriranje postojećeg sadržaja

Redovito ažurirajte svoj postojeći sadržaj kako biste ga držali relevantnim i korisnim za čitatelje. Izmijenite ili dodajte nove informacije prema potrebi. Osim što ćete tako zadržati postojeće čitatelje, poboljšat ćete i SEO jer će pretraživači vidjeti da je sadržaj aktualan. Također, ažurirani sadržaj može ponovno zainteresirati čitatelje i potaknuti ih da ga podijele, što će povećati njegov doseg i popularnost.

Uobičajene SEO greške koje treba izbjegavati

Koristiti ključne riječi previše

Kada koristite previše ključnih riječi na stranici, to može izgledati neprirodno i spammy za pretraživače. Umjesto da prepunite sadržaj ključnim riječima, fokusirajte se na korištenje ključnih riječi na prirodan način, u kontekstu. Koristite sinonime i srodne termine da proširite doseg.

Loša optimizacija naslova

Naslov stranice i podnaslovi su vrlo važni za SEO. Moraju sadržavati ključne riječi, biti jedinstveni i privlačni. Izbjegavajte naslove koji su predugački, neprirodni ili neinformativni. Umjesto toga, koristite dinamične i privlačne naslove koji sadrže ključne riječi i potiču klik.

Korištenjem optimalnih naslova poboljšat ćete SEO svoje stranice i povećati šanse da se pojavi u rezultatima pretrage. Neke smjernice za pisanje dobrih naslova uključuju:

 • Korištenje ključnih riječi u naslovu čim je prirodnije moguće.
 • Naslovi dužine između 50 i 60 znakova.
 • Pitajte se da li naslov odmah otkriva o čemu se radi.
 • Koristite akcijske glagole poput “kako”, “zašto” i “najbolji” koji privlače čitatelje.
 • Izbjegavajte izrazito opširne i generičke naslove.
 • Provjerite da li naslov odgovara sadržaju članka.

Primjenom ovih strategija pisanja naslova, možete poboljšati doživljaj korisnika i povećati vjerojatnost da će vaš sadržaj biti relevantan i privlačan za pretraživače i čitatelje. Uz to, optimizirani naslovi čine vaš sadržaj prepoznatljivijim i pamtljivijim, što doprinosi uspješnoj SEO strategiji pisanja sadržaja.

Loša interna povezanost

Interne veze između stranica na vašem webu pomažu pretraživačima da indeksiraju vaš sadržaj i rangiraju vaše stranice. Kvalitetne interne veze povezuju srodne stranice i koriste ključne riječi u anchor tekstu. Izbjegavajte veze koje vode do nepostojećih stranica ili koriste generičke anchor tekstove poput “klikni ovdje”.

Duplikat sadržaja

Imajte na umu da pretraživači kažnjavaju stranice s dupliciranim sadržajem. Iako je dobro imati slične informacije na više stranica za korisnike, izbjegavajte kopiranje i lijepljenje istog teksta na više stranica. Umjesto toga, prilagodite sadržaj svakoj stranici kako bi bio jedinstven i relevantan za temu. Također, razmislite o konsolidaciji više sličnih stranica u jednu.

Izbjegavajući ove uobičajene SEO greške možete poboljšati rangiranje svoje stranice u pretraživačima. Za još bolje rezultate, optimizirajte sljedeće faktore:

 • Brzina učitavanja stranice – Pretraživači preferiraju stranice koje se brže učitavaju. Optimizujte slike, kod i druge elemente stranice kako bi se učitavala što brže.
 • Mobilna optimizacija – Optimizujte stranicu za mobilne uređaje kako bi je pretraživači bolje rangirali u mobilnim pretragama.
 • Društvena dijeljivost – Omogućite dijeljivost sadržaja na društvenim mrežama kako bi vaš sadržaj mogao stići do većeg broja ljudi. To pozitivno utječe na SEO.
 • Lokalna SEO optimizacija – Ako ciljate lokalne korisnike, optimizujte stranicu za lokalne ključne riječi i postarajte se da se pojavljujete na lokalnim mapama i izvorima.
 • Analize korisničkog iskustva – Pratite metrike poput stopa odbacivanja i vremena provedenog na stranici kako biste unapredili korisničko iskustvo i zadovoljstvo. To pozitivno utječe na SEO.

SEO kao kontinuirani proces

SEO optimizacija nije jednokratni proces. Kako bi ostvarili dobre rezultate i visoke pozicije u pretraživačima, SEO strategiju je potrebno kontinuirano unapređivati i prilagođavati.

Praćenje i analiza

Redovno pratite ključne metrike kao što su broj klikova, posjeta i konverzija kako biste vidjeli kako se vaš sajt kotira u pretraživačima i koje SEO tehnike daju najbolje rezultate. Analizirajte pozicije za ključne riječi, izvore saobraćaja i ponašanje korisnika na sajtu. Na osnovu tih uvida, prilagodite svoju SEO strategiju.

Kontinuirano praćenje ključnih metrika i analiza učinka SEO optimizacije su ključni za unapređenje vaše strategije. Na osnovu dobijenih uvida možete:

 • Unaprijediti postojeće SEO tehnike koje dobro funkcionišu i daju dobre rezultate
 • Isključiti SEO tehnike koje nisu učinkovite
 • Identifikovati nove prilike za poboljšanje rangiranja, na primjer optimizaciju određenih ključnih riječi ili unapređenje određenih stranica
 • Prilagoditi sadržaj stranica kako bi bolje odgovarao potrebama korisnika i pretraživača

Redovno analizirajte svoje rezultate u pretraživačima na mjesečnoj osnovi kako biste vidjeli da li napredujete ili ne. Uspoređujte metrike sa prethodnim periodom kako biste ustanovili da li su promjene koje ste napravili dovele do poboljšanja.

Ako dođe do pada rangiranja ili drugih negativnih pomaka, odmah reagujte i istražite uzroke kako biste na vrijeme spriječili dalje pogoršanje. Na taj način, SEO optimizacija postaje kontinuirani proces učenja, poboljšanja i prilagođavanja.

Ažuriranje sadržaja

Sadržaj na vašem sajtu mora biti ažuran i relevantan. Redovno ažurirajte postojeći sadržaj i objavljujte nove blog postove, vijesti ili proizvode. Svjež sadržaj će povećati vidljivost vašeg sajta u pretraživačima. Također, redovno provjeravajte da li postoji zastarjeli sadržaj koji treba ukloniti ili obnoviti.

Od ključne važnosti je da stalno radite na optimizaciji sadržaja kako bi vaš sajt bio što relevantniji i korisniji za korisnike i pretraživače. To uključuje nekoliko stvari:

 • Ažurirajte postojeće članke kako bi odgovarali najnovijim trendovima u vašoj industriji. Provjerite da li su brojke, statistike i druge informacije još uvijek tačne.
 • Objavljujte nove članke koji odgovaraju na pitanja koja vaše publike najčešće postavljaju. To može da uključuje nove proizvode ili usluge koje nudite.
 • Pratite povratne informacije korisnika i ugrađujte ih u nove i ažurirane članke kako biste odgovorili na njihove potrebe za informacijama.
 • Periodično analizirajte članke koji nisu ažurirani duže vrijeme i odlučite da li je bolje da ih uklonite ili obnovite. Uklanjanje starog, zastarjelog sadržaja će poboljšati korisničko iskustvo i SEO vašeg sajta.
 • Postavite redovne podsjetnike za ažuriranje sadržaja kako ne bi zaboravili da ga redovno obnavljate. To može biti jednom mjesečno ili češće, ovisno o veličini vašeg sajta i brzini kojom se mijenjaju informacije.

Redovna optimizacija sadržaja će vam pomoći da ostanete relevantni za vaše korisnike i pretraživač

Optimizacija stranica

SEO optimizacija nije jednokratan proces. Potrebno je konstantno raditi na poboljšanju strukture sajta, optimizaciji ključnih riječi, internoj povezanosti i brzini učitavanja stranica. Provjerite da li ste dodali alt tekstove za slike, metapodatke, naslove i podnaslove. Optimizujte URL adrese i uverite se da su linkovi između stranica ispravni.

SEO optimizacija zahtijeva kontinuirani rad i prilagođavanje promjenama u algoritmu pretraživača i potrebama korisnika. Redovnim praćenjem rezultata, ažuriranjem sadržaja i daljom optimizacijom sajta, možete ostvariti bolje

rezultate u pretraživačima. Održavajte svoj pristup SEO optimizaciji fleksibilnim i prilagodljivim. Provjeravajte nove tehnike i alate koji mogu pomoći vašoj SEO strategiji. Također, budite spremni da uklonite stare tehnike koje više ne funkcionišu dobro ili koje pretraživači više ne preporučuju.

Uvijek imajte na umu da je cilj SEO optimizacije da obezbijedi najbolje moguće korisničko iskustvo posjetiteljima vašeg sajta. Optimizujte sajt tako da sadržaj bude lako pronađiv i koristan za korisnike. Fokusirajte se na poboljšanje relevantnosti vaših stranica i unapređenje kvaliteta sadržaja. To će vam pomoći da ostvarite bolje pozicije u pretraživačima na način koji ima smisla za vaše poslovanje i korisnike.

Česta pitanja o SEO optimizaciji web stranica

Kako funkcioniše SEO optimizacija sajta?

Optimizacija sajta za pretraživače je proces poboljšanja vidljivosti web stranice u rezultatima pretrage. To se postiže optimizacijom stranice i sadržaja za ključne riječi relevantne za vaš sajt. Što je vaš sajt više optimizovan za pretraživače, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti među vrhovima rezultata pretrage.

Koliko SEO optimizacija traje?

Optimizacija sajta je kontinuirani proces. Rezultati optimizacije se ne dešavaju preko noći. Potrebno je vrijeme da Google indeksira vaš sajt i sadržaj, procijeni ga i rangira među rezultatima pretrage. U prosjeku, za početne rezultate optimizacije potrebno je 3 do 6 mjeseci. Međutim, potpuna optimizacija i pozicioniranje sajta može trajati i duže od godinu dana.

Da li je SEO skup proces?

Cijena SEO optimizacije zavisi od obima posla. Ako radite optimizaciju sajta samostalno, troškovi su minimalni. Međutim, ako angažujete SEO agenciju, cijena će zavisiti od paketa usluga. Osnovna optimizacija može koštati od 300 do 1.000 dolara mjesečno. Sveobuhvatna strategija optimizacije i dugoročno održavanje mogu koštati i nekoliko hiljada dolara mjesečno.

Da li je SEO optimizacija garancija za uspjeh?

Nažalost, nema garancije da će SEO optimizacija donijeti željene rezultate. Postoje mnogi faktori na koje ne možete uticati, kao što su promjene algoritama pretraživača i konkurencija u industriji. Međutim, kvalitetna SEO strategija sa dobro optimizovanim sadržajem i stranicama daje najbolje šanse za uspjeh u pretraživačima. Ipak, ako se držite ovih strategija, možete znatno poboljšati svoje šanse:

Optimizujte stranice na ključne riječi koje su relevantne za vašu nišu i korisnike. Fokusirajte se na pružanje najkorisnijeg sadržaja.
Redovno ažurirajte i dopunjavate postojeći sadržaj na sajtu. Novi i svjež sadržaj privlači više pažnje pretraživača.
Praćenje ključnih riječi i konkurencije će vam pomoći da unapredite svoju SEO strategiju i poboljšate pozicije.
Koristite alate za analizu sajta kako biste otkrili greške i nedostatke koje sprečavaju optimizaciju. Rješavanjem tih problema možete napredovati.
Budite strpljivi i dosljedni u svojoj SEO strategiji. Optimizacija je proces koji zahtijeva vrijeme i konstantan rad.